Treceți la conținutul principal

Musica Ricercata Festival Op.2 - Beethoven conTempo



Ansamblul Musica Ricercata, alături de muzicieni din Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (European Union Youth Orchestra), cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Borsec și Forumului Cultural Austriac București, vă invită, în perioada 23 iulie – 3 august, la Festivalul Musica Ricercata Op. 2 - Beethoven conTempo, o serie de concerte unice în lume, care se vor desfășura în spațiul virtual, sub motto-ul Dăm undă verde muzicii!.

Astfel, cinci concerte extraordinare vor fi transmise online, pe pagina de Facebook Musica Ricercata, pe 23, 25, 28, 30 iulie și 3 august, de la ora 20.00.

De asemenea, vor fi interpretate în premieră modernă manuscrisele pe care dirijorul Gabriel Bebeșelea le-a găsit în Rusia (Giuseppe Sarti - Gloria in excelsis pentru Pacea de la Iași, 1792) și Italia (Valentino Fioravanti - Uvertura operei Pădurea Sibiului, 1812) după îndelungi cercetări în arhive și biblioteci, întărind astfel credo-ul în denumirea ansamblului Musica Ricercata – muzică cercetată.

Proiectul Beethoven conTempo este dedicat creării unei platforme care să le faciliteze muzicienilor desfășurarea activității artistice, în același timp oferind publicului un proiect pe cât de complex din punct de vedere muzical și tehnic, pe atât de grandios.

În condițiile actuale, impuse de pandemia de coronavirus, ar fi fost imposibil să fie aduși laolaltă muzicienii români și străini, care ar fi trebuit să concerteze împreună la Iași, Sibiu, Cluj și București în această vară. Dar din dorința de a nu anula acest festival și a oferi publicului larg șansa de a avea parte de aceste evenimente inedite, am decis să mutăm întreaga activitate în mediul online. Păstrând integral repertoriul orchestral extrem de complex, propus inițial pentru a fi interpretat live, muzicienii s-au înregistrat cu telefonul în fața unor ecrane verzi, fiecare cu partitura sa, iar de la acele ecrane a fost schimbat fundalul, reușind astfel să refacem vizual sălile în care ar fi trebuit să aibă loc aceste concerte. Toate aceste clipuri video au fost editate și montate împreună, în așa fel încât să rezulte o orchestră reunită în spațiul virtual. Ineditul constă tocmai în faptul că s-a depus un efort enorm concentrat în sute de ore de montaj, încercând să păstram măcar o parte din autenticitatea și energia pe care ar putea să le ofere un concert live dintr-o sală”, a precizat directorul artistic al festivalului, dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Pentru o mai mare autenticitate și pentru a transpune publicul și mai profund în perioada respectivă, muzicienii ansamblului Musica Ricercata interpretează pe instrumente de epocă (flaute și oboaie de lemn, alamă naturală, timpani din secolul al XIX-lea, etc.) utilizând diapazonul din perioada lui Beethoven (430 Hz).

 

Proiectul Beethoven conTempo face o ingenioasă paralelă între marele compozitor, de la nașterea căruia se împlinesc anul acesta 250 de ani, și ceea ce se compunea în același timp pe teritoriile actualei Românii, astfel demonstrându-se sincronismul cultural cu vestul Europei. Integrala simfoniilor sale, structurată în cinci concerte, va fi însoțită de compoziții ale lui Carl Filtsch (copilul-minune născut în Sebeș care a devenit discipolul preferat al lui Chopin), Giuseppe Sarti (compozitor italian, fondator al Conservatorului din Sankt-Petersburg, detașat de Ecaterina cea Mare pentru o perioadă la garnizoana din Iași a prințului Grigorii Potemkin) și Valentino Fioravanti (unul din cei mai importanți compozitori italieni de operă de la începutul secolului al XIX-lea).

Legătura dintre aceștia este contemporaneitatea cu Beethoven sau influența extraordinar de puternică pe care acesta a lăsat-o. Punctele cheie sunt interpretarea în premieră modernă a manuscriselor pe care le-am găsit în afara țării: în Rusia – Sarti, Gloria in excelsis pentru Pacea de la Iași (1792) și în Italia – Fioravanti, Uvertura operei Pădurea Sibiului (1812)”, a adăugat dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Îmbinarea acestor lumi artistice simbolizează legătura muzicală puternică dintre Est și Vest și subliniază parteneriatul dintre Musica Ricercata și Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (European Union Youth Orchestra), inaugurată pe 9 mai 2019. Este un parteneriat cu atât mai important în contextul actual în care e nevoie de cât mai multe mesaje de solidaritate și unitate. Tocmai de aceea, lucrarea finală interpretată în festival va fi Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven, a cărei Odă a bucuriei” a devenit Imnul Uniunii Europene.

Musica Ricercata este membru fondator al Better Together Global Orchestras Network, o rețea muzicală online alcătuită din mai multe orchestre de tineret din toată lumea: European Union Youth Orchestra, National Youth Orchestra of Canada, Youth Symphony Orchestra of Russia, Singapore National Youth Orchestra, Filarmonica de Stat Transilvania”, National Philharmonic Orchestra of North Macedonia, Melbourne Youth Orchestras.

Această platformă a fost lansată la începutul lunii aprilie 2020, când peste 140 de muzicieni, din 30 de țări de pe toate continentele, s-au reunit online și au înregistrat din auto-izolare Odă bucuriei”. Proiectul e în continuă desfășurare și clipurile orchestrei virtuale sunt încărcate aproape săptămânal, depășind până acum în jur de 50.000 de vizualizări pe toate platformele online.

 


Program Musica Ricercata Festival Op.2, Beethoven conTempo

5 concerte transmise pe pagina de Facebook Musica Ricercata

 

 

23 iulie, ora 20.00

https://bit.ly/30gq8M3

 

Musica Ricercata Orchestra

Gabriel Bebeșelea – dirijor

 

Carl Filtsch - Uvertura în Re major

Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 1 în Do major

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 5 în do minor

 

25 iulie, ora 20.00

https://bit.ly/2OtaCHi

 

Musica Ricercata Orchestra

Gabriel Bebeșelea - dirijor

 

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 2 în Re major

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3 în Mi bemol major Eroica”

 

28 iulie, ora 20.00

https://bit.ly/3h6PVxj

 

Musica Ricercata Orchestra

Gabriel Bebeșelea - dirijor

 

Valentino Fioravanti - Uvertura operei Pădurea din Sibiu (premieră modernă)

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 6 în Fa major Pastorala”

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 7 în La major

 

30 iulie, ora 20.00

https://bit.ly/3gZl7OQ

 

Musica Ricercata Orchestra

Gabriel Bebeșelea – dirijor

 

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 4 în Si bemol major

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 8 în Fa major

 

3 august, ora 20.00

https://bit.ly/3j5uhLr

Musica Ricercata Orchestra

Gabriel Bebeșelea - dirijor

 

Live talks cu muzicienii din ansamblul Musica Ricercata și Marshall Marcus, secretar general al European Union Youth Orchestra

 

Giuseppe Sarti - Chvalim tia” din Gloria pentru pacea de la Iași (premieră modernă)

Soliști: Rodica Vică (soprană), Elsa Janulidu (mezzo-soprană), Alin Anca (bas)

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 9 (fragment)


*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime resposabilitatea beneficiarului finanțării.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea romanului Istoria apelor semnat de Maja Lunde, autoarea bestsellerului Istoria albinelor

Hipnotic, emoționant, inspirator,  Istoria apelor , un nou roman semnat de Maja Lunde, marea revelație a literaturii norvegiene, a apărut în această toamnă în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Ivonei Berceanu. Asemenea bestsellerului internațional  Istoria albinelor ,  Istoria apelor  se concentrează asupra puterii naturii și a spiritului uman.   •   Urmăriți lansarea live, pe Facebook , miercuri 28 octombrie, de la ora 19.30. Participă: Dana Pîrvan, Cristina Stănciulescu, Marius Constantinescu. Moderator: Denisa Comănescu. Înregistrarea evenimentului va fi disponibilă ulterior pe  canalul YouTube Humanitas .   •   În fiordurile înghețate ale Norvegiei de azi, a căror frumusețe sălbatică este mutilată de lăcomia omului, sau în Europa viitorului, deșertificată, devastată de războaiele purtate pentru cea mai prețioasă resursă a vieții, apa este cea care hotărăște destine și reconfigurează harta lumii. 2017. Signe a crescut în Norvegia, într-un peisa

"Sorry", online live de la Teatrul Bulandra!

Bulandra continuă seria difuzărilor în regim live streaming. 📆 În această seară, de la ora 19.00, SORRY de Aleksandr Galin, în regia lui Yuri Kordonsky. O tulburătoare poveste de dragoste, o reîntâlnire după 20 de ani, în care speranţele şi deziluziile lasă loc unui dialog de un dramatism consistent, într-o Rusie ce anulează orice formă de libertate. 🎭 Distribuţia: Mariana Mihuț (Inna Rassadina) Ion Caramitru (Iuri Zvonariov) 🎭 Scenografia: Nina Brumuşilă 📷 Fotografii de Cosmin Ardeleanu ______________________ 🎤 Yuri Kordonsky: ”Iubesc oamenii. Iubesc viaţa, şi în frumuseţe, şi în urâţenie. Există o parte frumoasă a vieţii, clipa care trece. Faptul că ea trece, asta o face frumoasă. Cred că şi de asta teatrul e viu. Teatrul e clipa care trece. La film, poţi să vezi aceeaşi imagine o dată, de două ori, de o sută de ori, asculţi muzică şi poţi să repeţi aceeaşi piesă, dar la teatru, clipa nu se repetă niciodată. Stai în sală, vezi ceva şi realizezi că nu se va mai repeta nicio

Tandreţea magnoliilor de oţel

Robert Harling. Poate numele nu vă spune prea multe. „Steel Magnolias” („Magnolii de oţel”). Deja sună cunoscut, nu? Este titlul piesei de teatru scrisă de dramaturgul american şi adaptată de nenumărate ori pentru marele ecran, televiziune şi radio. De ce a avut un asemenea succes acest text? Nu este oare doar o poveste ca oricare alta? Poate da, poate nu... Pentru că ceea ce reuşeşte Robert Harling să facă este mai mult decât să nareze întâmplări obişnuite din viaţa unor femei din Louisiana. El vorbeşte despre cu totul altceva în piesa lui, aducând în prim-plan transformările prin care trece orice femeie, în momentul când este pusă faţă în faţă cu fapte de viaţă. Dramaturgul reuşeşte, astfel, să contureze portretele puternice ale unor femei (mame, bunici, soţii şi, cel mai important, prietene) care devin caractere general valabile în orice timp, în orice spaţiu social-cultural, şi care demonstrează că feminitatea poate să împletească puterea de oţel cu tandreţea şi delicateţea florilo