Treceți la conținutul principal

Humanitas și Humanitas Fiction online&live. Agenda evenimentelor la care puteți participa online în perioada 21-30 septembrie

 

ÎMPREUNĂ ÎN COMPANIA CĂRȚILOR
Întâlnirile online&live organizate de Humanitas și Humanitas Ficțion continuă.
Evenimentele din program pot fi urmărite live pe paginile de Facebook Humanitas sau Facebook Humanitas Fiction, iar înregistrările video și audio ale întâlnirilor vor fi disponibile ulterior pe canalele Youtube Humanitas și Soundcloud Humanitas.
Evenimente
MARȚI, 22 SEPTEMBRIE, ORA 19.30
Live, lansare > Întâlnire cu Mircea Cărtărescu despre volumul de poeme Nu striga niciodată ajutor, cu un prolog despre noutățile editoriale ale toamnei de Gabriel Liiceanu.
Nu striga niciodată ajutor 
Nu striga niciodată ajutor este al optulea volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu și se poate spune că e diferit de toată poezia lui precedentă. Scris la treizeci de ani după penultimul volum, timp în care autorul n-a mai scris niciun vers, el reprezintă o întoarcere la simplitatea și generalitatea poeziei genuine, imediate și emoționale, dezbrăcate de sofisticarea intelectuală și culturală din vechea sa poezie.
> Urmărește întâlnirea pe pagina de Facebook Humanitas
MIERCURI, 23 SEPTEMBRIE, ORA 19.30
Live, lansare > Volumul de povestiri Pastoralia de George Saunders (traducere semnată de Radu Paraschivescu), autorul romanului Lincoln între vieţi, câștigător al Man Booker Prize. Participă scriitorii Andrei Crăciun și Teodor Dobrin. Moderator: jurnalistul Cătălin Striblea.
Pastoralia
 
„Criticii susțin că în prozele din Pastoralia găsești adieri din Vonnegut, din Pynchon și din David Foster Wallace. Așa o fi, sau poate nu. Cert este că America din povestirile lui Saunders pare un parc de distracții unde lucrurile scapă de sub control. Goticul și absurdul își dau mâna, pasajele fruste alternează cu reveriile, naturalismul bea bruderșaft cu drama existențială. Saunders e un cronicar al picajului, un martor la subteranele prin care se pierde omul, un arhivar al experiențelor amare, un sceptic camuflat în spatele hohotului.“ — RADU PARASCHIVESCU
> Urmărește întâlnirea pe pagina de Facebook Humanitas Fiction
JOI, 24 SEPTEMBRIE, ORA 19.00
Rătăciți printre formule
 
Rătăciți printre formule e radiografia situației actuale dintr-un domeniu al fizicii – particulele elementare și cosmologia – și, în același timp, o analiză fină a capacității noastre de a cunoaște lumea prin mijloacele abstracte ale matematicii. Din discuțiile Sabinei Hossenfelder cu mari fizicieni (Steven Weinberg, Frank Wilczek, George Ellis, Joseph Polchinski) vedem cât de subiectivi sunt în realitate oamenii de știință, cât de umană e știința, în ciuda imaginii pe care obișnuim să ne-o facem despre ea.
> Urmărește întâlnirea pe pagina de Facebook Humanitas
VINERI, 25 SEPTEMBRIE, ORA 19.00
Live, lansare și dezbatere „Zoom pe știință/Știința pe zoom“ > Călătorie pe valuri de galaxii. Laniakea, noua noastră adresă în Univers. Astrofiziciana și cosmografa Hélène Courtois, autoarea cărții, va discuta cu fizicianul Claudiu Tănăselia și cu jurnalista Anca Grădinaru despre harta, structura și evoluția universului, așa cum se văd din cele mai recente cercetări în astronomie și astrofizică.
Călătorie pe valuri de galaxii
 
Hélene Courtois s-a folosit de cele mai mari telescoape din lume, a măsurat lumina a mii de galaxii, a determinat distanțele până la ele și efectele lor gravitaționale. Prelucrarea și analiza datelor au condus în cele din urmă la o imagine tridimensională a super-roiului de galaxii din care face parte Calea Lactee, un continent extragalactic întins pe 500 de milioane de ani-lumină, numit Laniakea. Călătorie pe valuri de galaxii este o fascinantă introducere în astronomie adresată publicului larg.
> Urmărește întâlnirea pe pagina de Facebook Humanitas
MARȚI, 29 SEPTEMBRIE, ORA 19.30
Live, lansare > „Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol“. Corespondența perechii regale, 1869–1888, o ediție critică și comentată, traducere din germană și note de Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu. Participă editoarele volumului, Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu, istoricul Alina Pavelescu și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.
Cu iubire tandră, Elisabeta
 
„Ediţia de faţă ne oferă, pentru prima dată în traducere din limba germană, schimbul de scrisori dintre regele independenţei României, Carol I, şi regina-poetă Elisabeta (Carmen Sylva). Dialogul epistolar oferă o privire amănunţită asupra căsniciei regale pe aproape întreaga perioadă a vieţii celor doi pe tronul României.
Acest prim volum – din cele două în care e concepută ediția – acoperă perioada de până în 1888: logodna, scurta viață a singurului copil al cuplului, perioada dobândirii independenței și a proclamării Regatului. Pe lângă chestiunile de zi cu zi și de familie, corespondența princiară/regală este presărată cu detalii despre viața înaltei societăți europene și românești, despre oamenii de vază ai țării – și despre doamnele din cercurile înalte –, despre intrigile politice și despre eforturile de modernizare a țării.
> Urmărește întâlnirea pe pagina de Facebook Humanitas
MIERCURI, 30 SEPTEMBRIE, ORA 19.30
Live, lansare > Romanul Băieții de la Nickel de Colson Whitehead, câștigător al Premiului Pulitzer 2020 și al Premiului Orwell pentru Ficțiune Politică 2020, una dintre cele mai apreciate cărți ale anului la nivel internațional. Participă: Cristian Preda și George Volceanov, traducătorul cărții.
Băieții de la Nickel
 
„O explorare cutremurătoare a abuzurilor dintr-o școală de corecție din Florida în anii segregării rasiale, în esență, o poveste impresionantă despre perseverență, demnitate și împăcare cu sine.“ — Motivația juriului Pulitzer 2020

Colson Whitehead este al patrulea dublu laureat al prestigiosului premiu american, după succesul din 2017 cu Ruta subterană – de asemenea publicat în colecția „Raftul Denisei“ –, alăturându-se unui club select de scriitori precum William Faulkner și John Updike, care au primit această distincție de două ori.
> Urmărește întâlnirea pe pagina de Facebook Humanitas Fiction

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tandreţea magnoliilor de oţel

Robert Harling. Poate numele nu vă spune prea multe. „Steel Magnolias” („Magnolii de oţel”). Deja sună cunoscut, nu? Este titlul piesei de teatru scrisă de dramaturgul american şi adaptată de nenumărate ori pentru marele ecran, televiziune şi radio. De ce a avut un asemenea succes acest text? Nu este oare doar o poveste ca oricare alta? Poate da, poate nu... Pentru că ceea ce reuşeşte Robert Harling să facă este mai mult decât să nareze întâmplări obişnuite din viaţa unor femei din Louisiana. El vorbeşte despre cu totul altceva în piesa lui, aducând în prim-plan transformările prin care trece orice femeie, în momentul când este pusă faţă în faţă cu fapte de viaţă. Dramaturgul reuşeşte, astfel, să contureze portretele puternice ale unor femei (mame, bunici, soţii şi, cel mai important, prietene) care devin caractere general valabile în orice timp, în orice spaţiu social-cultural, şi care demonstrează că feminitatea poate să împletească puterea de oţel cu tandreţea şi delicateţea florilo

O călătorie virtuală magică

Traversăm vremuri grele. Pentru unii chiar vremuri cumplite ori tragice. Lumea este speriată, panicată, izolată, lipsită aparent de iubire şi de apropierea fizică (ce pentru unii contează atât de mult). Ne este teamă să ne atingem, să ne îmbrăţişăm. Şi totuşi, nu trebuie să uităm că suntem oameni, cu o conştiinţă, cu un suflet, cu inimi calde ce bat în fiecare piept. Să nu uităm că dragostea şi solidaritatea sunt cele două aspecte care ne pot salva atât psihic cât şi fizic din cele mai grele încercări şi care ne pot duce mai departe spre un tărâm magic, unde suntem cu adevărat ocrotiţi de toate relele. Unul din mijloacele prin care ne putem face spiritul să continue să trăiască şi să primească hrană este arta. Arta, atât de hulită şi lăudată, în acelaşi timp. Arta, care te ridică, care îţi pune oglinda propriului suflet în faţă, care îţi adresează întrebări mai mult sau mai puţin retorice. Momentele acestea care ne supun răbdarea şi empatia la teste extreme, pot fi trecute mai uş

De-a râsu’-plânsu’

Teatrul Naţional din Bucureşti se mândreşte a fi prima scenă a ţării. Şi, cu cele mai recente premiere ale sale umplând sălile până la refuz, se dovedeşte că este adevărat. De ce? Pentru că repertoriul său cuprinde atât texte consacrate din marea literatură dramatică universală şi românească, dar şi piese noi, ale autorilor contemporani (români şi străini). În plus, numele regizorilor şi al actorilor ce performează pe scena naţionalului bucureştean reprezintă, la rândul lor, garanţii ale calităţii şi, astfel, al succesului. Un asemenea caz îl constituie şi „Noii infractori”, una din recentele premiere desfăşurate pe scena Sălii Mari a teatrului. Textul, semnat de Edna Mazya (unul din cei mai cunoscuţi, apreciaţi şi jucaţi dramaturgi israelieni din lume), este una din cele mai acide satire sociale actuale. Deşi este prezentată ca fiind o comedie şi deşi publicul râde în hohote în anumite momente-cheie, substratul psiho-social este cu mult mai adânc şi mai însemnat şi rep