Treceți la conținutul principal

Documentarul Lumea în Armonie, Festivalul Internațional George Enescu 2019 - lansat în România pe site-ul oficial al Festivalului, joi, 19 noiembrie 2020


Documentarul Lumea în armonie, despre Festivalul Internațional George Enescu din 2019, realizat de Paradigma Film, se lansează în România astăzi, 19 noiembrie, pe site-ul oficial și contul de Youtube ale Festivalului. Filmul, care a avut premiera internațională pe 19 octombrie 2020, la Medici TV - cel mai important canal de muzică clasică din lume, poate fi urmărit gratuit, cu subtitrare în limba română sau engleză, pe www.festivalenescu.ro, sau accesând link-urile https://youtu.be/tGFX50MOtRU (RO) sau https://youtu.be/pevwyhk-oSw (EN).

 

Lumea în armonie ne poartă în culisele Festivalului Internațional George Enescu din 2019, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică clasică din lume în prezent, care a atras constant la București, încă de la prima sa ediție în 1958, cele mai mari nume ale muzicii clasice internaționale. Ediția din 2019, a XXIV-a, a fost cea mai extinsă de până acum - prezentând 84 de concerte și 2.500 de artiști de talie mondială din peste 50 de țări, pe durata a 23 de zile - și prima care s-a desfășurat la nivel internațional în orașe în afară de București, cum sunt Berlin, Florența, Liège, Toronto și Montreal.


Documentarul surprinde nu numai desfășurarea amplă și atmosfera Festivalului, dar și reflecțiile unora dintre cei mai mari artiști ai lumii, ca Joyce DiDonato, Mitsuko Uchida, Evgeny Kissin, Vladimir Jurowski, Vasily Petrenko, Fabio Luisi, Elisabeth Leonskaja, Yuja Wang pe marginea ideii că - într-o lume din care acordul pare să fi dispărut - Festivalul George Enescu poate reuși să restabilească, măcar pentru un timp, ceva din armonia pierdută a lumii, prin forța vindecătoare a muzicii.

În viziunea acestor mari artiști prezenți la ediția din 2019, Festivalul Enescu reprezintă o sărbătoare a modului în care moștenirea culturală a lui Enescu ne leagă profund de umanitatea noastră, făcându-ne mai buni ca oameni și ca societate, și o inspirație  minunat evocată de Vladimir Jurowski: “Umanismul lui Enescu și atitudinea sa umanitară, nu doar ca muzician, ci și ca om, ca cetățean al lumii - cetățean al țării sale și totodată cetățean al lumii - ne ajută astăzi să găsim speranță în această lume austeră și întunecată în care trăim.”

Prezentând desfășurarea unui mare Festival de muzică clasică în ultimul an în care o ediție de asemenea anvergură și comuniune a mai fost posibilă, având în vedere timpurile dificile pe care le trăim, documentarul conferă imaginilor sale o încărcătura emoțională sporită la momentul vizionării, dată de realizarea, în retrospectivă, a unicității și irepetabilității lor.

Documentarul poate fi urmărit în continuare și pe platforma online Medici TV, unde poate fi vizionat gratuit accesând acest link, cu crearea unui cont de utilizator pentru care sunt necesare o adresă de email și o parolă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea romanului Istoria apelor semnat de Maja Lunde, autoarea bestsellerului Istoria albinelor

Hipnotic, emoționant, inspirator,  Istoria apelor , un nou roman semnat de Maja Lunde, marea revelație a literaturii norvegiene, a apărut în această toamnă în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Ivonei Berceanu. Asemenea bestsellerului internațional  Istoria albinelor ,  Istoria apelor  se concentrează asupra puterii naturii și a spiritului uman.   •   Urmăriți lansarea live, pe Facebook , miercuri 28 octombrie, de la ora 19.30. Participă: Dana Pîrvan, Cristina Stănciulescu, Marius Constantinescu. Moderator: Denisa Comănescu. Înregistrarea evenimentului va fi disponibilă ulterior pe  canalul YouTube Humanitas .   •   În fiordurile înghețate ale Norvegiei de azi, a căror frumusețe sălbatică este mutilată de lăcomia omului, sau în Europa viitorului, deșertificată, devastată de războaiele purtate pentru cea mai prețioasă resursă a vieții, apa este cea care hotărăște destine și reconfigurează harta lumii. 2017. Signe a crescut în Norvegia, într-un peisa

"Sorry", online live de la Teatrul Bulandra!

Bulandra continuă seria difuzărilor în regim live streaming. 📆 În această seară, de la ora 19.00, SORRY de Aleksandr Galin, în regia lui Yuri Kordonsky. O tulburătoare poveste de dragoste, o reîntâlnire după 20 de ani, în care speranţele şi deziluziile lasă loc unui dialog de un dramatism consistent, într-o Rusie ce anulează orice formă de libertate. 🎭 Distribuţia: Mariana Mihuț (Inna Rassadina) Ion Caramitru (Iuri Zvonariov) 🎭 Scenografia: Nina Brumuşilă 📷 Fotografii de Cosmin Ardeleanu ______________________ 🎤 Yuri Kordonsky: ”Iubesc oamenii. Iubesc viaţa, şi în frumuseţe, şi în urâţenie. Există o parte frumoasă a vieţii, clipa care trece. Faptul că ea trece, asta o face frumoasă. Cred că şi de asta teatrul e viu. Teatrul e clipa care trece. La film, poţi să vezi aceeaşi imagine o dată, de două ori, de o sută de ori, asculţi muzică şi poţi să repeţi aceeaşi piesă, dar la teatru, clipa nu se repetă niciodată. Stai în sală, vezi ceva şi realizezi că nu se va mai repeta nicio

Tandreţea magnoliilor de oţel

Robert Harling. Poate numele nu vă spune prea multe. „Steel Magnolias” („Magnolii de oţel”). Deja sună cunoscut, nu? Este titlul piesei de teatru scrisă de dramaturgul american şi adaptată de nenumărate ori pentru marele ecran, televiziune şi radio. De ce a avut un asemenea succes acest text? Nu este oare doar o poveste ca oricare alta? Poate da, poate nu... Pentru că ceea ce reuşeşte Robert Harling să facă este mai mult decât să nareze întâmplări obişnuite din viaţa unor femei din Louisiana. El vorbeşte despre cu totul altceva în piesa lui, aducând în prim-plan transformările prin care trece orice femeie, în momentul când este pusă faţă în faţă cu fapte de viaţă. Dramaturgul reuşeşte, astfel, să contureze portretele puternice ale unor femei (mame, bunici, soţii şi, cel mai important, prietene) care devin caractere general valabile în orice timp, în orice spaţiu social-cultural, şi care demonstrează că feminitatea poate să împletească puterea de oţel cu tandreţea şi delicateţea florilo